Toaletarea cainelui reprezinta o procedura complexa care cuprinde multiple operatiuni, imbaiat, tuns, periat, curatat urechiuse, taiat unghii si nu se face doar pentru un aspect placut ci si pentru sanatatea acestuia. In functie de temperamentul catelului dar si a procedurilor cu care este obisnuit acasa (spalat labute, imbaiat) fiecare individ percepe diferit toaletarea la un salon. Sunt des intalnite situatiile cand catelusi cu temperament puternic se supun cu calm si liniste procedurilor specifice ingrijirii efectuate de catre un groomer profesionist. De asemena sunt frecvente si cazurile in care catelusi cu comportament jucaus/afectuos se opun din rasputeri oricaror operatiuni de toaletare/igenizare.
Un catel necesita ingrijire constanta pe tot parcursul vietii, de la cateva saptamani (ingrijirea este facuta de crescator) iar ulterior pe tot parcursul vietii.
Toaletarea regulata este indicata din prisma reducerii stresului si anxietatii catelusului din timpul procesului propriu zis. Pe langa vizitele regulate la un salon de frizerie canina, este necesara continuarea toaletarii cainelui si acasa, in special periat si spalat cand este nevoie.
De ce este importanta toaletarea regulata a cainelui?
Lipsa de ingrijire poate afecta pielea, urechile, unghiile care pot creste in exces. Blana incalcita sau dintii neingrijiti cauzeaza in primul rand disconfort dar pot fi surse pentru anumite afectiuni, miros neplacut si chiar durere.
- Periajul dintilor previne tot felul de complicatii cum ar fi tartru acumulat in exec, poate provoca paradontoza, o igiena precara a cavitatii bucale poate fi sursa unor boli de inimii, ficat sau rinichi.
- Taierea periodica a unghiilor oferta confort. Unghiile lungi cauzeaza deformarea mersului si durere in timpul miscarii.
- Mentinerea urechilor curate si lipsite de par ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor specifice conductului auditiv.
- Baile regulate cu samponul potrivit mentin sanatatea pielii si blanii cainelui
Echipamentul necesar pentru toaletare
- Perie: achizioneaza o perie conform tipului de blana al catelusului.
- Unghiera: poate fi clasica dar si de tipul freza electrica sau pila (daca operatiunea iti pare prea complicata apeleaza la un groomer/veterinar).
- Perie si pasta de dinti: achizitioneaza produse speciale pentru catelusi si nu de folosinta umana.
- Prosop: dupa fiecare baita, trebuie sa usuci blanita cainelui cu un prosop moale care sa absoarba umezeala.
- Uscatul parului: se poate folosi foen-ul de acasa tinut la distanta corespunzatoare.
Daca nu esti sigur de produsele pe care trebuie sa le achizitionezi, cere sfaturi fie de la medicul veterinar, fie de la un profesonist in frizerie canina.
Salonul de frizerie canina Tonya este alaturi de toti stapanii de blanosi cu sfaturi de ingrijire si recomandarea echipamentului potrivit in functie de necesitatile catelusilor. Fiecare catelus are nevoie de produse specifice tipului de blana. In cazul oricaror afectiuni de natura medicala va recomandam sa contactati de urgenta cu un medic veterinar!